کنیبالیزیشن چیست؟ کنیبال در لغت به معنای آدمخوار و در اصطلاح به معنای همنوع خواری است. این واژه بیشتر برای قبایلی که رسم آدمخواری دارند صدق میکند. خب واژه ترسناکی به نظر میرسد ولی قصد ما نوشتن مقاله در خصوص این رسم وحشتناک نیست بلکه قصد داریم در خصوص کنیبالیزیشن در سئو با شما صحبت کنیم. کنیبالیزیشن یک اصطلاح در سئو سایت است که در این مقاله آن را مورد بررسی قرار می دهیم. با ما همراه باشید.
کنیبالیزیشن در سئو چیست؟
شاید برایتان سوال پیش بیاید که کنیبالیزیشن چیست؟ این اصطلاح در سئو چه کاربردی دارد؟ خب همانطور که گفتیم کنیبالیزیشن یعنی همنوع خواری، برای درک این اصطلاح در سئو باید ببینم کجا و در چه موقعیتی این اصطلاح در سئو استفاده میشود همان طور که میدانید برای سئو سایت باید محتوا تولید کنید و برای تولید هر محتوایی از کلمات کلیدی استفاده میشود. پیشنهاد می کنیم مقاله آموزش یافتن کلمات کلیدی با ابزارهای رایگان را مطالعه کنید
این کلمات کلیدی منحصر به فرد هستند و شما نباید در سایت خود دو محتوا با یک کلمه کلیدی یکسان منتشر کنید. دلیل این مسئله این است که صفحات محتوایی که شما در گوگل منتشر میکنید با توجه به کلمه کلیدی رتبه میگیرند حال اگر در سایت خود دو صفحه با یک کلمه کلیدی یکسان داشته باشید کنیبالیزیشن رخ میدهد. چرا؟ خب موتور جستجو گوگل در هر بار سرچ کاربر از هر وبسایتی یک نتیجه را در صفحه نتایج خود به کاربر نشان میدهد و انتظاری غیر از این ندارد که شما در وبسایت خود برای هر کلمه کلید تنها یک صفحه داشته باشید. در این شرایط گوگل وقتی در وبسایت شما دو صفحه با یک کلمه کلیدی یکسان را پیدا میکند که هدف مشابهی نیز دارند برای نمایش آن دو صفحه دچار اشتباه میشود و رفتاری که از خود نشان میدهد به این صورت است که هر دو صفحه را برای یک کلمه کلیدی در نتایج نشان میدهد منتهی نه با جایگاه بالا بلکه جایگاه هر دو را تنزل میدهد و مثل این است که رتبه کلمه کلیدی را بین دو صفحه تقسیم میکند و به این صورت جایگاه هر دو صفحه را کاهش میدهد به این اتفاق در اصطلاح کنیبالیزیشن میگویند که .در واقع مثل این است که دو صفحه جایگاه هم را میخورند که باعث افت رتبه سایت شما خواهد شد
انواع کنیبالیزیشن در یک وبسایت
کنیبال شدن صفحات سایت، حالتهای مختلفی دارد که در ادامه توضیح کوتاهی را در خصوص این حالتها خدمتتان ارائه میدهیم. در این خصوص به طور مفصل در آموزش سئو صحبت کرده ایم.
کنیبال شدن یک مقاله با یک یا چند مقاله دیگر
این حالت از کنیبالیزیشن زمانی رخ میدهد که دو یا چند مقاله در یک وبسایت دارای کلمه کلیدی و محتوای مشابه باشند. این حالت یکی از مرسومترین حالات کنیبال است.
کنیبالیزیشن صفحه اصلی با صفحه پستها یا محصولات
اگر صفحه اصلی شما با یک کلمه کلیدی در نتایج گوگل بالا آمده باشد و شما به اشتباه یا از سر ناآگاهی صفحهای در مقالات یا محصولات را با همان کلمه کلیدی بالا بیاورید، در این حالت نیز کنیبالیزیشن رخ خواهد داد.
کنیبالیزیشن صفحات پست با محصول
خب مشخص است اگر در صفحات محصول خود صفحهای مشابه در صفحات پست ایجاد کنید که هدف و کلمات کلیدی مشابهی داشته باشند کنیبالیزیشن رخ خواهد داد.
شاید حالتهای دیگری را نیز بتوان تعریف کرد که کنیبالیزیشن رخ دهد ولی حالتهایی که خیلی به چشم میآید این موارد است. توجه داشته باشید امکان دارد دو صفحه از یک سایت کلمات کلیدی مشابه داشته باشند ولی هدف هر دو صفحه کاملا مستقل از هم باشد که در این صورت کنیبالیزیشن رخ نمیدهد.
روشهای جلوگیری از کنیبالیزیشن در وبسایت
این جمله کوتاه و پرمغز همیشه راهگشا بوده: “پیشگیری بهتر از درمان است” بله دوستان عزیز پیشگیری هم هزینه کمتری دارد هم از آسیب دیدن وبسایت شما جلوگیری میکند. در ادامه چند روش را برای جلوگیری از کنیبالیزیشن در وبسایت یادآوری میکنیم:
- تولید محتوای هدفمند و تحقیق در خصوص کلمات کلیدی
برای اینکه در سایت خود دچار همنوع خواری صفحات نشوید بهتر است تولید محتوای هدفمندی داشته باشید. اگر از ابتدای ایجاد وب سایت خود طرح ریخته باشید و هدفمند تولید محتوا کنید و برای انتخاب کلمات کلیدی، دسته بندی، برچسبها و … تحقیق کافی داشته باشید امکان کنیبالیزیشن در سایت شما به حداقل میرسد. ما در خصوص روش های تولید محتوای سئو پذیر قبلاً صحبت کرده ایم.
- استفاده از رنک مث یا یوآست
این دو ابزار برای سئو سایتهای وردپرسی کمک خوبی هستند و اگر قصد ساخت صفحه و تولید محتوا داشته باشید متوجه میشوید که در زمان انتخاب کلمه کلیدی به شما پیغام میدهد که کلمه کلیدی انتخابی شما تکراری است یا خیر و همین مسئله از اشتباهات سهوی جلوگیری میکند.
- مشاوره گرفتن از متخصصان سئو
اگر خودتان اطلاعات خوبی در خصوص سئو سایت ندارید ممکن است به جای افزایش رتبه خود بر اثر اشتباهات ناشی از عدم آگاهی لازم در خصوص سئو جایگاه خود را در صفحات گوگل تنزل دهید. بهتر است کار سئوی سایت خود را به یک متخصص بسپارید تا از افت رتبه وبسایت خود جلوگیری کنید.
چگونه کنیبالیزیشن را تشخیص دهیم؟
در بخش قبل گفتیم که پیشگیری بهتر از درمان است ولی خب ممکن است گاهی سایت ما دچار بیماری شود و نیاز به درمان داشته باشد یا حداقل در حال بیمار شدن باشد. در این شرایط هر چه زودتر ما مشکل را پیدا کنیم کمتر آسیب میبینیم. برای اینکه متوجه شویم که صفحات ما دچار کنیبال شدهاند یا نه میتوانیم از چند روش کمک بگیریم:
- استفاده از کوئری جستجوی Site
این کوئری برای مشاهده صفحات یک سایت در نتایج گوگل است. یعنی اگر میخواهیم متوجه شویم چه تعداد از صفحات سایت ما در نتایج گوگل ثبت شده به این صورت عمل میکنیم: Site: artarasaneh.com ؛ خب حالا اگر بخواهیم کلمه کلیدی را هم به این کوئری اضافه کنیم نتایج را جزئیتر میکند و صفحات ثبت شده در نتایج گوگل را برای آن کلمه کلیدی برای ما لیست میکند که میتوانیم یک نگاه کلی داشته باشیم و متوجه شویم که کنیبالیزیشن رخ داده یا خیر. برای اینکار به این صورت عمل میکنیم :
مثلا قصد داریم ببینیم برای کلمه “طراحی سایت” چه تعداد صفحه در سایت خود داریم: site:artarasaneh.com طراحی سایت
- استفاده از گوگل سرچ کنسول
گوگل سرچ کنسول یک ابزار قوی برای بررسی وضعیت سایت است. از جمله مواردی که میتوانیم متوجه آن شویم همین کنیبالیزیشن است. با انتخاب PERFORMANCE از منو سمت چپ در سرچ کنسول میتوانیم لیستی از کلمات کلیدی که سایت ما از طریق آنها کلیک دریافت میکند را مشاهده کنیم. با کلیک روی یکی از این QUERIY ها و انتخاب تب PAGES، لیستی از صفحاتی که برای آن کلمه کلیدی رتبه گرفتهاند نمایش داده میشود. اگر در نتایج مشاهدهای خود برای یک کلمه کلیدی، چند صفحه مختلف با آمار نزدیک وجود داشت باید این صفحات را از نظر کنیبالیزیشن بررسی کنید. اگر به کار با ابزار سرچ کنسول آشنایی ندارید می توانید از صفحه ( آموزش گوگل سرچ کنسول ) کمک بگیرید.
روشهای رفع کنیبالیزیشن چیست؟
خب تا اینجا متوجه شدیم که کنیبالیزیشن به نفع سایت ما نیست و باید حواسمان را جمع کنیم تا به علت اشتباه خودمان محتوایی که برایش کلی وقت صرف کردیم دچار همنوع خواری نشود. حال باید دید که چه روشهایی برای رفع کنیبالیزیشن وجود دارد.
1- استفاده از ریدایرکت 301
ریدایرکت یعنی تغییر مسیر است که در اینجا یعنی تغییر مسیر بازدیدکنندگان و خزنده های موتورهای جستجو به صفحه جدید، یکی از روشهای رفع کنیبالیزیشن استفاده از کد ریدایرکت 301 است. ابتدا شما باید از بین دو یا چند صفحه که دچار کنیبال شدهاند قویترین و پربازدیدترین را انتخاب کنید و باقی صفحات را به آن ریدایرکت کنید تا کاربران و رباتهای خزنده به صفحه مد نظر شما هدایت شوند و کنیبال رخ ندهد. اگر صفحات کنیبال را بتوانیم به صورت یک محتوای جامع دربیاوریم و در دسترس کاربر قرار دهیم بهتر است این کار را انجام دهیم و محتوا، عکس و ویدئوهای باارزش صفحاتی که هدف نیستند را به صفحه هدف انتقال دهیم و سپس با استفاده از ریدایرکت 301 ارزش و اعتبار آنها را به صفحه هدف منتقل میکنیم. با این کار رباتهای گوگل و بازدید کنندگان را به بهترین صفحه بازمانده هدایت میکنیم.
2- استفاده از تگ کنونیکال
فرض کنید در سایت شما دو صفحه کنیبال شدهاند و شما قصد حذف یا ریدارکت هیچکدام را ندارید از طرفی اگر به همین شکل بماند به ضرر شماست. در این صورت میتوانید از تگ کنونیکال استفاده کنید. در این روش ما لینک صفحهای باارزشتر است را در تگ کنونیکال قرار میدهید. با این کار گوگل متوجه میشود که کدام صفحه برای کلمه کلیدی باید در نظر گرفته شود و همان را به عنوان نتیجه در نظر میگیرد و از کنیبالیزیشن جلوگیری میشود. برای آشنایی با تگ های مهم در سئو، مقاله مربوطه را مطالعه کنید.
3- استفاده از تگ نو ایندکس
تگ دیگری که برای رفع کنیبالیزیش صفحات کاربرد دارد تگ نو ایندکس است. در این روش صفحهای که هدف ما نیست ولی قصد حذف آن را نیز نداریم را در تگ نو ایندکس قرار میدهیم تا گوگل آن را ایندکس نکند و در نتایج نمایش ندهد. به این صورت از کنیبال شدن نیز جلوگیری میکنیم و
یک نکته مهم : با مطالعه تگ کنونیکال و نو ایندکس تا حدودی متوجه شدیم که این دو تگ شبیه هم هستند. به نظر شما کدام بهتر است؟ اصلا اگر از هر دو استفاده کنیم خوب است ؟ در جواب باید خدمتتان عرض کنم که بهتر است هم زمان از هر دو تگ استفاده نکنید و از بین دو تگ، تگ کنونیکال بهتر از نو ایندکس است. چرا؟ چون تگ نو ایندکس فقط به گوگل میفهماند که سمت این صفحه نرود و اطلاعات دیگری را به گوگل نمیدهد در حالی که تگ کنونیکال علاوه بر اینکه صفحه هدف را به گوگل میشناساند و گوگل را در تشخیص اینکه باید کدام مطلب به کاربر نشان داده شود کمک میکند، لینکهای داخلی و خارجی که گوگل را به صفحات دیگر ارجاع میدهد را نیز در خود دارد و رباتهای گوگل را در بهینه سازی و تشخیص ارزش محتوا کمک میکند.
سخن پایانی
در این مقاله با مفهوم کنیبالیزیشن در سئو آشنا شدید و سعی کردیم مطالبی را پیرامون کنیبال و روشهای تشخیص و رفع آن به شما ارائه کنیم. برای اینکه در خصوص کنیبالیزیشن مطالب بیشتری را فرا بگیرید تنها از یک منبع استفاده نکنید و سعی کنید از منابع موجود در وبسایتهای دیگر نیز بهره ببرید. امیدواریم که این مطالب نیز برای شما دوستان عزیز موثر بوده باشد.