آرتا رسانه

کنیبالیزیشن چیست

کنیبالیزیشن چیست؟

جدول محتوا

بهینه سازی موتورهای جستجو (SEO) یک عنصر ضروری در هدایت ترافیک و کاربران هدف به وب سایت شما است. با این حال، پدیده ای به نام کنیبالیزیشن و هم نوع خواری وجود دارد که می تواند تأثیر منفی قابل توجهی بر عملکرد سایت شما داشته باشد. هم نوع خواری زمانی اتفاق می افتد که دو یا چند صفحه در وب سایت شما برای یک کلمه کلیدی یا موضوع با هم رقابت می کنند. این باعث سردرگمی موتورهای جستجو می شود و نمی تواند به یک نتیجه گیری کلی برسد که برای این کلمه کلیدی، به کدام صفحه باید رتبه بدهد. به همین دلیل در این کلمه، سایت شما نمی تواند به نتایج قابل توجهی برسد. ولی نگران نباشید در این مقاله، در خصوص روش های شناسایی صفحات کنیبال و روش های رفع کنیبالیزیشن صفحات به طور کامل توضیح خواهم داد.

مفهوم کنیبالیزیشن یا همنوع خواری با مثال

به تصویر زیر نگاه کنید.

روش های تشخیص کنیبالیزیشن

همانطور که می بینید با سرچ عبارت (الگوی کیف پول چرم) دو صفحه از سایت بای سل در صفحه اول گوگل دیده می شوند. یکی از صفحات مربوط به دسته بندی الگوی کیف پول چرم است و دیگری مربوط به صفحه فروشگاهی در بای سل است که اسم فروشگاه (الگوی کیف چرم) می باشد. این اصلاً خبر خوبی نیست و نشان دهنده این است که این دو صفحه احتمالاً به دلیل محتوای مشابه دچار کنیبالیزیشن شده اند.

در اینگونه مواقع موتورهای جستجو دچار سردرگمی می شوند که کدام صفحه برای عبارت ( الگوی کیف پول چرم ) هدف گذاری شده است. گاه با سرچ این عبارت، هر دو صفحه را نمایش می دهد و گاه یکی از صفحات را نشان می دهد و همین مشخص نبودن صفحه هدف باعث می شود که بین این دو صفحه یک جنگ داخلی رخ دهد که امتیاز سئو بین این صفحات تقسیم شده و هیچکدام نمی توانند امتیاز 100 درصدی را در مورد سئوی این عبارت به خود اختصاص دهند. به عبارت عامیانه یعنی اینکه موتورهای جستجو نمی دانند با سرچ کاربر، کدام صفحه را باید نمایش بدهند و گاه این سردرگمی باعث می شود عطای این صفحه را به لقای آن ترجیح دهند و کلاً این دو صفحه را به کاربر نمایش ندهند.

چرا کنیبالیزیشن در سایت اتفاق می افتد؟

خب این مساله قطعاً به خودی خود اتفاق نمی افتد و اشتباهاتی که در مسیر سئو سایت رخ می دهد، منجر به این پدیده می شود. شاید فکر کنید وجود دو صفحه با محتوای کپی هم فقط می تواند منجر به این مساله شود. ولی خب باید بدانید که چندین عامل باعث این خرابکاری در روند سئوی سایت می شود. برویم سر اصل مطلب. چرا این مشکل در سایت ایجاد می شود؟

کنیبالیریشن صفحه دسته بندی و تگ

فرض کنید یک دسته بندی در بخش نوشته ها برای مقالات، ایجاد کرده اید با نام ” آموزش بلاکچین ” یک تگ هم دقیقاً با همین نام درست کرده اید. حالا اصلاً ممکن است دقیقاً همین نام هم نباشد ولی محتوای صفحه دسته بندی و صفحه tag دقیقاً مثل هم باشد. خب مشخص است که این دو صفحه دارای محتوای کپی و برابر می باشند و به راحتی کنیبالیزیشن اتفاق می افتد.

کنیبالیزیشن صفحه دسته بندی و مقاله یا دسته بندی و محصول

برگردیم به مثال قبل، یک دسته بندی داریم با عنوان ” آموزش بلاکچین ” و مقاله ای هم دقیقاً با همین مضمون داریم. اینجا هیچ بعید نیست که این دو صفحه با هم کنیبال شوند. در مورد صفحه دسته بندی و محصول هم می تواند اتفاق بیوفتد. یک دسته بندی محصولات داریم با عنوان ” سئو و بهینه سازی ” و محصولاتی که در زمینه سئو هستند در این دسته بندی قرار می گیرند. از طرفی هم یک محصول با عنوان دوره سئو داریم. مواظب باشید که این صفحات کنیبال نشوند.

کنیبال مقاله با مقاله

ممکن است در سایت خود به دلیل بی اطلاعی از مقالات قبلی یا اشتباه ❗❗❗❗ بیش از یک مقاله برای موضوعی خاص نوشته شده باشد.
ممکن است کانسپت کلمات یا عبارات کلیدی، به درستی تعیین نشده باشد و کلمات هم کانسپت در مقالات جداگانه نوشته شوند.
به دلیل لینک های داخلی و بک لینک های اشتباه به یک صفحه، آن صفحه با کلمه ای غیر از کلمه کلیدی خود ( مثلا کلمه کلیدی X ) رتبه بگیرد و همان کلمه کلیدی X صفحه جداگانه ای نیز داشته باشد که این دو صفحه دچار کنیبالیزیشن می شوند.

کنیبال محصول با محصول

وجود چند محصول مشابه از یک دسته بندی با محتوای مشابه.

کنیبال صفحه اصلی سایت با صفحه ای دیگر

ممکن است شما صفحه اصلی سایت تان را با یک کلمه کلیدی سئو کرده باشید. مثلا سایت فروشگاهی فروش ساعت دارید و صفحه اصلی سایت را با عبارت ( خرید ساعت ) سئو کرده اید، حال اگر صفحه دسته بندی هم با همین عبارت بسازید، قطعاً این دو صفحه کنیبال می شوند.

تاثیر منفی کنیبالیزیشن بر سئو

قطعاً کنیبال شدن صفحات یک خرابکاری حساب می شود و اثرات منفی را به دنبال خواهد داشت. شما خودتان را جای موتورهای جستجو بگذارید، فرض کنید وارد مهمانی می شوید که یک نفر دیگر هم نام شما در آن مهمانی حضور دارد، یعنی دو نفر با نام ” علی ” در آن مهمانی هستند. نفر سومی صدا می کند: علی؟؟ مشخص نیست آیا شما را صدا می کند یا نفر هم نام شما را. بار اول هر دو به او پاسخ می دهید. او می گوید با شما نبودم با ایشون بودم.
بار دوم صدا می زند: علی؟؟ شما اینبار تصور می کنید که با شما کاری ندارد، شما جواب نمی دهید و نفر همنام شما جواب می دهد. آن شخص می گوید نه منظورم شما نبودین، با ایشون کار داشتم.
بار سوم مجدد صدا می زند، علی؟؟ اینبار آن بنده خدا هم فکر می کند که با او کاری ندارد و نه شما و نه ایشون جوابی نمی دهید و این مساله موجب دلخوری می شود.

متوجه شدید. سعی کردم با یک مثال خیلی ساده کنیبالیزیشن را توضیح دهم. دو نفر با نام ” علی ” حکم صفحات کنیبال را دارند. یکبار هردو جواب می دهند. یکبار یکی جواب می دهد دیگری جواب نمی دهد و بار دیگر هیچکدام جواب نمی دهند. در مورد صفحات هم همینطور است، گاه هر دو به کاربر نمایش داده می شود، گاه یکی از صفحات و گاه هیچکدام. و این یعنی مرگ سئوی آن صفحات.
سوالی که به وجود می آید این است که چطور باید این مساله را شناسایی کنید. در ادامه مقاله با من همراه باشید.

روش های شناسایی صفحات کنیبالیزیشن

گاه کار از کار گذشته و شما در صفحه سرچ گوگل، با سرچ کلمه یا عبارت مد نظر، بیش از یک صفحه از سایتتان را می بینید که در نتایج سرچ دیده می شود، خب متوجه این موضوع می شوید. ولی با دو روش دیگر هم می توانید مدام صفحات را بررسی کنید تا علاج واقعه را قبل از وقوع انجام دهید.

استفاده از کوئری جستجوی (site:mydomain.com)

آدرس سایت خود را جایگزین mydomain.com کنید و صفحات ایندکس شده سایت را نگاهی بیاندازید. گاه سرنخ های خوبی پیدا می کنید. مثلاً من خودم حین نوشتن این مقاله، متوجه شدم که در آکادمی آرتا رسانه صفحه ” دوره سئو ” با دسته بندی ” سئو و بهینه سازی ” ممکن است کنیبال شوند.
چطور صفحات سایت کنیبال می شوند
یعنی متوجه شدم که علاوه بر صفحه دوره سئو که به عنوان یک محصول وجود دارد، یک صفحه دسته بندی محصول با نام ” سئو و بهینه سازی ” هم ایجاد شده و تگ ایندکس هم دارد در نتیجه ایندکس هم شده است. مشخص است که این دو می توانند در آینده یک رقابت داخلی بین خودشان راه بیاندازند و دودش برود به چشم صفحه محصول و آنطور که باید و شاید نتواند رتبه بگیرد.

حتی می توانید صفحات سایت را با این کوئری بررسی کنید. ( آموزش سئو site:mydomain.com) در این حالت همه صفحاتی که نزدیک ترین به عبارت ” آموزش سئو ” هستند نمایش داده می شوند و با نگاه به این صفحات می توانید تشخیص دهید که آیا احتمال کنیبال شدن وجود دارد یا خیر. درک مفهوم کانسپت کلمات در اینجا بسیار حائز اهمیت است. صفحات ایندکس شده را ببینید. ممکن است برای کلمات و عبارات هم کانسپت صفحات جداگانه ای ایجاد شده باشد که 100% مشکل کنیبال بوجود می آید.
به این تصویر توجه کنید.

روش های رفع کنیبالیزیشن

به نظر شما اینجا این 3 صفحه کنیبال شده اند. قطعاً جواب بله است. چون کانسپت هر 3 کلمه با هم یکسان است و نباید صفحات جداگانه ای برایشان ساخته می شد. یعنی کانسپت ” لیست بک لینک رایگان ” با کانسپت عبارت ” ساخت بک لینک رایگان ” یکسان است.

کمک گرفتن از سرچ کنسول سایت

ابتدا وارد سرچ کنسول سایتتان شوید، PERFORMANCE را انتخاب کنید. ممکن است در سرچ کنسول سایت به جای PERFORMANCE قسمت search results داشته باشید. در این صفحه تمامی کلمات و عبارات سایت تان که ایمپرشن دارند را مشاهده میکنید. روی هر کلمه ای که می خواهید وضعیت کنیبالیزیشن را بررسی کنید کلیک کنید. سپس روی گزینه pages بزنید. در اینجا به اعداد ستون impression توجه کنید. اگر اعداد این ستون برای لینک های متفاوت به هم نزدیک باشند یعنی احتمال زیاد دچار کنیبالیزیشن شده اند.
تشخیص کنیبالیزیشن با سرچ کنسول

روش های رفع کنیبالیزیشن

روش های شناسایی صفحات کنیبال و اثرات سوء این پدیده بر سئو سایت رو گفتم. ولی نگران نباشید، با چند راهکار میتوانید این مشکل را برطرف کنید. در ادامه چند روش را که خودم با در پروژه های متفاوت و با توجه به شرایط صفحه ها، برای رفع کنیال صفحات انجام می دهم را ذکر می کنم.

حذف صفحه اضافه

اگر صفحه دوم که با صفحه مورد نظر شما، کنیبال شده است، فاقد اعتبار است و بود و نبودش فرقی به حال سایت شما ندارد!!! آن را حذف کنید. ولی با تدابیری که دچار خطای 404 نشوید. چون صفحه ایندکس شده است، حذف یکباره آن از سایت موجب خطای 404 می شود.(می خواهید ابرویش را درست کنید، می زنید چشمش را هم کور می کنید. 😂😂) مراحل زیر را انجام دهید.

  • صفحه مورد نظر را نوایندکس کنید.
  • اگر از افزونه رنک مث برای ساخت سایت مپ استفاده کرده اید، بعد از نوایندکس شدن، از سایت مپ نیز حذف می شود. ولی اگر سایت مپ سایتتان داینامیک نیست، باید دستی آدرس صفحه مورد نظر را از سایت مپ هم حذف کنید.
  • یا منتظر باشید گوگل این صفحه را از نتایج سرچ حذف کند یا خودتان از طریق منوی removals سرچ کنسول، حذف کنید.
  • صفحه مورد نظر را با ” site:آدرس صفحه مورد نظر ” بررسی کنید، مطمئن که شدید، از نتایج سرچ حذف شده است، این صفحه را حذف کنید.

ترکیب محتوا و ریدایرکت صفحه

اگر دو صفحه ای که کنیبال شده اند هم کانسپت هستند و هر دو صفحه جایگاه خوبی در نتایج سرچ دارند، محتوای دو صفحه را با هم ترکیب کنید و صفحه دوم را روی صفحه اول ریدایرکت کنید تا حداقل اعتبار صفحه دوم به صفحه اول منتقل شود و هم اگر کاربری از طریق لینک این صفحه وارد سایت شما شد، به صفحه درست هدایت شود و ترافیک را از دست ندهید.

نوایندکس کردن صفحه

از این روش معمولاً برای رفع کنیبال صفحه دسته بندی و صفحه محصول استفاده می شود. معمولاً در سایت های فروشگاهی، تارگت روی صفحه دسته بندی هست و صفحات دسته بندی برای عبارات و کلمات کلیدی سئو می شوند. اگر صفحه محصول با دسته بندی کنیبال شده باشد، نمی توانید حذف کنید، چون محصول از دست می رود. اگر ریدایرکت هم کنید باز محصول از دست می رود. چون در هر دو حالت کاربر نمی تواند وارد صفحه محصول شده و اقدام به خرید کند. بهترین گزیننه برای رفع کنیبال صفحه محصول و دسته بندی، نوایندکس کردن صفحه محصول است. در این صورت به گوگل می گویید این صفحه را نادیده بگیر ولی کاربر می تواند صفحه را ببیند و اقدام به خرید کند.

استفاده از تگ کنونیکال

علاوه بر موارد گفته شده می توانید از تگ کنونیکال هم استفاده کنید. مثلا صفحه محصول را روی دسته بندی کنونیکال بزنید. یعنی به گوگل اعلام کنید که اعتبار این صفحه برای صفحه دسته بندی است. یا یک مقاله را روی مقاله دیگر. ولی چیزی که باید به آن دقت کنید این موضوع است که روش چندان مطمئنی نیست و حتماً در کنار این روش از روش های دیگر هم استفاده کنید. چون ممکن است موتورهای جستجو اصلاً به این تصمیم شما احترام نگذارند و آن را نادیده بگیرند.

استفاده از لینک داخلی

گاه دو صفحه از سایت کنیبال شده اند که هیچ ربطی به هم ندارند و کانسپت آنها هم کاملاً جداست. مثلاً در آرتا رسانه صفحه ” طراحی سایت اختصاصی ” با صفحه ” خرید سایت ” کنیبال شده بود. یعنی ما انتظار داشتیم اگر کسی کلمه خرید سایت اختصاصی را سرچ کرد، صفحه طراحی سایت اختصاصی نمایش داده شود، ولی صفحه خرید سایت نمایش داده می شد.

هیچکدام از روش های بالا، راه حل این مشکل نبود. نه می توانستم یکی از صفحات را حذف کنم، نه می توانستم ریدایرکت کنم و نه از تگ کنونیکال استفاده کنم. برای اینکه به گوگل بفهمانم که با کلمه ” خرید سایت اختصاصی ” باید صفحه مورد نظر را به کاربر نمایش دهد، دقیقاً با همین انکرتکست، از صفحه خرید سایت به صفحه طراحی سایت اختصاصی لینک داخلی دادم.

نتیجه گیری

سعی کردم در مورد کنیبالیزیشن در سئو هر آنچه را که به ذهنم می رسید را در این مقاله بگنجانم. هر آنچه که ذکر شد بخشی از تجربیات من در سئوی سایت های متفاوت بود. اگر شما هم نکته ای در این مورد، به ذهنتان می رسد از طریق بخش نظرات، آن را با من و دیگر خوانندگان این مقاله به اشتراک بگذارید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

آرتا رسانه
آرتا رسانه
دیجیتال مارکتینگ چیست؟
Loading
/
پیمایش به بالا