زامبی پیج یا صفحات زامبی چیست؟ کلمه عجیب و ناخوشایندی به نظر میرسد. با شنیدن این کلمه دو حرفی چه چیزی به ذهنتان القا میشود؟
کلمه زامبی را بیشتر در فیلمهای ترسناک شنیدهایم، اجسادی که زنده میشوند و از بدن انسانهای زنده تغذیه میکنند. حال باید دید این واژه در سئو نیز معنی دارد؟ اصلاً به کدام صفحات سایت، زامبی پیج میگویند؟ چه ارتباطی بین زامبی پیج و کلمات کلیدی وجود دارد؟ می توانید مقاله کلمه کلیدی چیست، را مطالعه کنید. زامبی پیج ها و شناسایی آنها چه تاثیری بر سئو سایت دارند؟ اگر به این بحث علاقهمند هستید در این مقاله با ما همراه باشید تا اطلاعاتی در خصوص این صفحات که به شکل زامبی به جان سایت شما میافتند کسب کنید.
Table of contents [Show]
هر وبسایتی از تعداد زیاد صفحه تشکیل میشود که میتواند محتوای مربوط به مقالات، محصول، صفحه اصلی و هر چیزی که در سایت در معرض نمایش است را نشان دهد.
اگر در گوگل سایت خود را با کوئری (site:site domain) سرچ کنید متوجه میشوید که تعداد نتایج سایت شما نسبت به صفحاتی که ایندکس شده بیشتر است یعنی مثلا شما 100 مقاله منتشر کردید و 50 صفحه دیگر هم دارید که روی هم رفته میشود 250 ولی در نتایج گوگل 400 نتیجه را نمایش میدهد. این تفاوت در نتایج نشان از وجود صفحات زامبی در وبسایت شما دارد.
البته نگران نباشید این صفحات در هر وبسایتی وجود دارد ولی خیلی هم خیالتان راحت نشود که مشکلی وجود ندارد. صفحات زامبی به صفحاتی اطلاق میشود که بیارزش هستند و محتوای کم، بیکیفیت و به درد نخور دارند یا اصلا محتوا ندارند و کاملا بیهدف در سایت شما حضور دارند.
این صفحات اصلاً برای کاربران جذاب نیستند و در نتیجه موتور جستجو نیز خیلی به این صفحات بها نمیدهد ولی واقعیتی که نمیشود آن را در نظر نگرفت این است که این صفحات وجود دارند و گاهی اوقات در صفحات چندم گوگل در حال خاک کردن هستند و اگر کاربری واردش شود به علت ضعف این صفحات بلافاصله آن را ترک میکند و این یک امتیاز منفی برای سایت شما به حساب می آید.
شناسایی این صفحات و حذف یا بهینه کردن آنها برای هر صاحب وبسایتی الزامی است و نباید به این مسئله بیتوجه بود چرا که این صفحات در دراز مدت شما را از رسیدن به نتایج برتر گوگل محروم میکنند و ویژگیهای خود را به کل سایت سرایت میدهند و کل سایت را در نتایج گوگل تنزل میدهند.
شاید بپرسید چرا؟ به این دلیل که الگوریتم گوگل به شدت به معیارهای تعامل مانند نرخ کلیک و زمان حضور کاربران در سایت توجه میکند.
اگر یک صفحه ترافیک کمی ایجاد کند، احتمالاً کاربران به سرعت از صفحه خارج می شوند، که به گوگل نشان میدهد که صفحه مفید نیست. ما در دوره آموزش سئو به طور مفصل در مورد الگوریتم های گوگل و تجربه کاربری و تاثیر نرخ پرش در سئو صحبت کرده ایم.
در نتیجه، صفحه در نتایج جستجو دفن خواهد شد. برای جلوگیری از این امر، نظارت منظم بر تجزیه و تحلیل وب سایت و شناسایی صفحات مشکل دار ضروری است.
هنگامی که صفحات زامبی را شناسایی کردید، میتوانید با افزودن محتوای تازه، بهینهسازی عناوین و متا تگها و بهبود لینکهای داخلی خود، برای بهبود تعامل آنها گام بردارید.
با انجام این اقدامات، می توانید اطمینان حاصل کنید که رتبهبندی جستجوی وب سایت شما آسیب نمیبیند.
تصور کنید به عنوان یک کاربر وارد صفحه ای شده اید که محتوایی ندارد یا محتوا دارد ولی محتوای بی کیفیت و بی ربطی است، در این صورت سریع از صفحه خارج می شوید و نرخ پرش آن صفحه سایت افزایش می یابد. گوگل یک امتیاز منفی برای سئو در نظر می گیرد.
علاوه بر افزایش نرخ پرش به واسطه وجود صفحات زامبی، این صفحات نرخ کرول سایت را نیز هدر می دهند. همه ما به دنبال روش های افزایش نرخ کرول سایت هستیم. حال تصور کنید که تعدادی صفحه بی ارزش در سایت وجود دارد که ربات های گوگل از طرق مختلف به این صفحات وارد می شوند و زمان این ربات ها در این صفحات هدر می رود و دیگر زمانی برای سرکشی ربات ها به صفحات مهم سایت باقی نمی ماند و محتوای مفید و باکیفیت شما از دید این ربات ها پنهان می ماند. مسلم است که هیچ یک از ما این را نمی خواهیم.
خب شاید بپرسید به طور کلی کدام صفحات در وبسایت صفحات زامبی محسوب میشوند؟ سوال خوبی است هر چند در لابهلای بحثی که تا اینجا داشتم اشاره کردیم ولی بد نیست به صورت لیست شده انواع صفحات زامبی رایج را برایتان معرفی کنیم. صفحات زامبی طی یک دستهبندی از قرار زیر هستند:
ولی به صورت کلی میتوان فهمید که صفحات زامبی، هر صفحه به درد نخور و غیر مفید برای کاربر است و هر چه زودتر باید فکری به حالش بکنید.
بهترین کار این است که به صورت چشمی و خودتان بدون استفاده از هیچ ابزاری، وقت بگذارید و صفحه به صفحه صفحات مقاله، برگه ها، محصولات، نمونه کارها را ببینید. خودتان به عنوان صاحب سایت و کسب و کار می توانید تشخیص دهید که کدام صفحه برایتان مفید است و کدام صفحه مفید نیست. بعد از شناسایی صفحات، به روش هایی که توضیح می دهیم با آنها مقابله کنید.
در ادامه به چند روش کاربردی جهت جلوگیری از ایجاد صفحات زامبی در سایت اشاره می کنیم. البته این موارد می تواند به عنوان یک ایده در نظر گرفته شود و به عنوان یک نسخه 100 درصدی برای همه سایت ها نیست. سیاست و نوع سایت خود را در نظر بگیرید و سپس با درک درستی از مفهوم زامبی پیج، با آنها مقابله کنید.
شاید شما در وبسایت صفحاتی دارید که سئو مناسبی ندارند ولی فعلا به وجودشان نیاز دارید از طرفی از نظر گوگل این صفحات زامبی هستند. برای اینکه تا زمان مورد نظرتان زیر ذره بین گوگل نباشید بهتر است از روش نوایندکس صفحات استفاده کنید. البته در اولین فرصت این صفحات را بهینه کنید چرا که در دراز مدت در سئو کل سایت بیتاثیر نخواهد بود.
اگر صفحه ای کلاً برای گوگل طراحی نشده و صرفاً برای کاربر است (مثل صفحه حساب کاربری، سبد خرید و …) برای همیشه آنها را نوایندکس کنید و صفحاتی که می تواند برای سئو سایت مفید باشد را سئو کنید. محتوای سئوپذیر تولید کنید. محتوایی که نه فقط برای موتورهای جستجو تولید شده است، بلکه محتوای مفید و کاربرپسند. اگر تصمیم دارید از هوش مصنوعی تولید محتوای رایگان استفاده کنید، حتماً یکبار دیگر محتوا را خودتان بازنویسی کنید.
به کمک چک لیست سئو تکنیکال، این صفحات را برای موتورهای جستجو بهینه کنید.
اگر میدانید تا مدتها و حتی سالهای متوالی به این صفحات نیاز ندارید و یا فرصت احیای آن را ندارید بهترین کار حذف این صفحات است ولی نه به صورت یک جا و فوری چرا که میتواند روی نتایج موتورجستجو برای سایت نتیجه منفی بگذارد. برای این کار ابتدا این صفحات را نوایندکس میکنیم تا از دید گوگل مخفی شود و سپس آنها با انواع ریدرایرکت مناسب به آدرس دیگر منتقل میکنیم و در نهایت حذفشان میکنیم.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم مطالب جامعی را در خصوص صفحات زامبی برای مطالعه شما جمعآوری کنیم و شما را در مسیر بهینهسازی سایت خود یاری کنیم. هر چند هر چه از منابع بیشتری اطلاعات کسب کنید به همان اندازه موفقتر خواهید بود. امیدواریم این مطالب برای شما مفید واقع شود.