تجربه کاربری یا Ux (User Experience) نحوه تعامل کاربران با سایت است. به عبارت دیگر احساسی که یک کاربر از لحظه ورود به سایت و استفاده از بخشهای مختلف سایت پیدا میکند را تجربه کاربری میگویند. در سالهای اخیر گوگل تجربه کاربری را در بین فاکتورهای مهم خود برای رتبهبندی سایتها قرار داده است و تاثیر تجربه کاربری بر روی رتبه یک سایت بیش از پیش است.
با این حساب یک متخصص سئو نمیتواند از این مسئله ساده بگذرد. در این مقاله قصد داریم در خصوص تجربه کاربری و اهمیت آن در سئو سایت مطالبی را ارائه کنیم با ما همراه باشید.
تجربه کاربری مجموعهای از احساسات و رفتار یک کاربر حین دریافت خدمات و محصولات ارائه شده توسط یک وب سایت است. اگر روند سریع، واضح و آسان برای پیمایش، با یک مسیر منطقی از A به B باشد، تجربه کاربری خوبی خواهید داشت. اما اگر روند حضورتان در سایت همراه با خطاها، زمان بارگذاری کند یا موانع پیچیده غیرضروری همراه باشد، تجربه کاربری بدی خواهید داشت.
البته تجربه کاربری محدود به وبسایت یا چیز خاصی نیست و گستره آن بسیار وسیع است. بهتر است بگوییم در همه جا تجربه کاربری را میتوانیم احساس کنیم. منتهی چون موضوع بحث ما در خصوص کسب و کار اینترنتی است بیشتر، خدمات وبسایتها را مد نظر داریم.
بد نیست با یک مثال مفهوم تجربه کاربری را برایتان ملموستر کنم. فرض کنید وارد سایت آرتا رسانه شدهاید، آیا از طراحی صفحه خوشتان آمد، از رنگ و فونت کلمات و دکمهها چطور؟ چه حسی به شما دست میداد؟ مکان منو ، تصاویر، دکمهها و هر چیزی که در صفحات مشاهده کردید چطور بود؟ برای دسترسی به محصولی که مدنظرتان بود مشکلی نداشتید؟ اگر شما بتوانید بعد از ورود به یک وبسایت بدون مشکل و دردسر محصولی که مدنظرتان هست را پیدا کنید و انسجام خوبی بین المانهای سایت احساس کنید و درکل از حضور در سایت و راحتی استفاده از بخشهای مختلف سایت لذت ببرید و با رضایت خدمات خود را دریافت کنید یعنی آن سایت تجربه کاربری خوبی دارد و برای بدست آوردن این مزیت زمان زیادی را صرف کرده و برای کاربران خود احترام زیادی قائل است.
خب بعد از اینکه با مفهوم تجربه کاربری آشنا شدیم قصد داریم تاثیر آن را در دنیای سئو نیز بررسی کنیم. حتما میدانید سئو چیست؟ به طور خلاصه منظور از سئو یعنی بهینه کردن وب سایت برای موتورهای جستجو، هدف موتور جستجو نیز تامین نیاز کاربران است.
اگر یک سایت تجربه کاربری مناسبی داشته باشد گوگل این را متوجه میشود. گوگل با استفاده از الگوریتمهایی که دارد میتواند کاربران را ردیابی کند و میزان حضور آنها را در یک سایت و رضایت آنها از خدماتی که دریافت کردهاند را متوجه شود. و اگر کاربری وارد یک سایت شده و نتواند نیاز خود را تامین کند، برای آن سایت اصلا خوب نیست چرا که بعد از مدتی جایگاه خود را از دست میدهد.
سئو و تجربه کاربری هر دو یک هدف را دنبال میکنند و آن تبدیل کاربر به مشتری است. زمانی که شما از طریق سئو رتبه سایت را بالا میبرید باید بتوانید این جایگاه را حفظ کنید. در غیر این صورت شاید کاربران زیادی وارد سایت شما بشوند ولی چون تجربه خوبی از حضور در سایت شما تجربه نمیکنند سایت را ترک میکنند و این اصلا برای بقای یک کسب و کار اینترنتی خوب نیست.
اگر می خواهید رتبه خوبی را در نتایج جستجو حفظ کنید، باید بازدیدکنندگان را در وب سایت خود نگه دارید. و اگر می خواهید بازدیدکنندگان را در وب سایت خود نگه دارید، باید یک تجربه کاربری خوب ارائه دهید.
در ادامه به بیان 5 روش بهبود تجربه کاربری سایت می پردازیم. این مبحث یکی از مباحث مهم آموزش سئو و افزایش نرخ کلیک سایت است.
هدف اصلی تجربه کاربری رفع نیازهای مشتریان به بهترین شکل است. برای تامین این هدف شما باید مشتری و نیازش را بشناسید. برای شناخت این مسئله از هر منبعی که میتوانید کمک بگیرید.
مثلا میتوانید نظرسنجی کنید، نظرات کاربران را رصد کنید. از کاربران بخواهید که نظرات خود را برای شما ارسال کنند، با گوگل آنالیتیکس تعامل کاربران را اندازهگیری کنید. (این ابزار برای اندازهگیری میزان تعامل کاربران بسیار مناسب است و چه بهتر بتوانید از این ابزار پر قدرت استفاده کنید و رفتار کاربر را شناسایی کنید متوجه نقاط ضعف و قدرت خود خواهید شد.) می توانید مقاله تحلیل گزارشات گوگل آنالیتیکس را برای بهبود عملکرد کمپین ها را مطالعه کنید.
هر چه یک سایت در عین جذابیت ساختار ساده و هدفمندی داشته باشد طوری که کاربر در هنگام استفاده از آن سردرگم نشود و بتواند به راحتی با اجزای سایت ارتباط بگیرد و احساس خوبی را از خرید و دریافت خدمات بدست آورد به همان اندازه باعث ماندگاری سایت شما میشود و این امتیاز بزرگی به لحاظ سئو نیز محسوب میشود.
با استفاده از گوگل آنالیتیکس میتوانید مسیر کاربران را در سایت رصد کنید و متوجه شوید کاربران مسیری که شما تعریف کردید را طی میکنند یا مسیر خودشان را میروند. با رصد کردن مداوم این پارامترها میتوانید به نقاط ضعف سایت خود در تجربه کاربری پی ببرید و آن را برطرف کنید.
سرعت سایت یکی از فاکتورهای مشترک بین سئو و تجربه کاربری است. کاربران از سایتی که صفحاتش دیر لود میشود خوششان نمیآید و زود خسته شده و آن را ترک میکنند. توجه داشته باشید که گوگل سرعت سایت را به خوبی درک میکند و آن را میسنجد.
اگر کاربر از سرعت لود صفحات راضی نباشد و بلافاصله آن را ترک کند عواقب خوبی در انتظار سایتتان نخواهد بود و نرخ پرش (نرخ پرش در واقع آمار کاربرانی است که به محض ورود به سایت، بدون انجام عمل خاصی مثل کلیک کردن و بدون گذراندن زمان زیاد، از آن خارج میشوند.) را بالا می برد که در این صورت گوگل رتبه شما را کاهش میدهد.
برای افزایش سرعت سایت خود میتوانید روشهای مختلفی را امتحان کنید. برخی از این روشها مربوط به طراحی هستند، مانند بارگذاری تنبل، یک الگوی طراحی که رندر برخی از اشیاء را تا زمانی که کاملا ضروری باشند به تأخیر می اندازد (به عنوان مثال، زمانی که کاربر شروع به پیمایش می کند، فقط تصاویر زیر را بارگیری می کند). برخی دیگر فنیتر هستند و ممکن است به کمک یک توسعه دهنده نیاز داشته باشند، مانند بهینه سازی تصاویر و کوچک کردن کدهای CSS، جاوا اسکریپت و HTML. برای کسب اطلاعات بیشتر در خصوص روشهای افزایش سرعت سایت به این صفحه مراجعه کنید.
با توجه به اینکه بیش از 60 درصد کاربران وب سایتها از طریق دستگاه های تلفن همراه وارد سایت میشوند، طراحی ریسپانسیو باید در اولویت ایجاد و بهینه سازی وب سایت شما باشد. چرا که هر چه طراحی سایت شما برای گوشی روان باشد و به خوبی المانها را نمایش دهد تجربه کاربری هم بالا میرود.
مواردی که خدمتتان ارائه شد در حد معرفی تجربه کاربری و ارائه نکاتی در این خصوص بود. برای کسب اطلاعات بیشتر می توانید به این سایت نیز سر بزنید و از آموزشهای بیشتری در این زمینه بهرهمند شوید.
سخن پایانی
در این مقاله سعی کردیم شما را با تجربه کاربری و اهمیت آن بر سئو سایت آشنا کنیم و نکاتی را برای افزایش تجربه کاربری در سایتتان ارائه کردیم که امیدواریم موثر باشد.